Doorrijderpreventie

Met ons doorrijderpreventiesysteem (DPS) is het mogelijk om de financiële schade van brandstofdiefstal tot een minimum te beperken.

Wat is doorrijderpreventie?

Zodra een voertuig bij de brandstofpomp van het tankstation stopt, worden kenteken, pompnummer, automerk en -model, en andere relevante RDW-gegevens van het voertuig weergegeven op een tablet bij de kassa. Wanneer het voertuig wegrijdt zonder voor de brandstof afgerekend te hebben, kan de kassamedewerker dat aangeven. Vervolgens krijgt de stationsmanager bericht dat er een doorrijdersvoertuig moet worden geverifieerd voor landelijke of lokale registratie.

De stationsmanager kijkt meestal nog even de opgenomen videobeelden na, of het juiste voertuig als doorrijder is aangemerkt en kan vervolgens zijn goedkeuring geven voor de centrale registratie. Vanaf dat moment wordt elk ander pompstation met een DPS gewaarschuwd wanneer deze doorrijder in beeld komt. Zodra zo’n bekendgemaakt doorrijdersvoertuig door camera’s bij een tankstation wordt gezien zal elk tablet bij de kassa een waarschuwingssignaal afgeven. Hierdoor kan de kassamedewerker meteen actie ondernemen, zoals het blokkeren van de betreffende pomp, zodat er geen brandstof getankt kan worden.

Wat zijn de mogelijkheden?

Met het DPS is het niet alleen mogelijk om data van doorrijders bij brandstofdiefstal vast te leggen; doorrijders worden vervolgens ook lokaal of (bij voorkeur) landelijk geregistreerd. Het is met het DPS zodoende mogelijk om met weinig moeite meer bewijslast verzamelen bij brandstofdiefstal. Ook kunnen we voorkomen dat reeds bekende doorrijders met hetzelfde voertuig weer elders proberen door te rijden zonder te betalen. Met het DPS wordt er namelijk meteen aan de kassa gewaarschuwd wanneer een geregistreerd doorrijdersvoertuig in beeld komt.

Centraal in het DPS staat een landelijke database van kentekens van doorrijders. Deze is bereikbaar via de DPS-managementsite waar zowel een stationsmanager als de administrator toegang toe hebben. Per locatie kunnen een of meerdere stationsmanagers worden toegewezen door de DPS-administrator op het hoofdkantoor.

Hoe werkt DPS?

Het DPS bestaat uit twee componenten: de hardware (het serversysteem met één of meerdere tablets voor bij de kassa) en het DPS-abonnement. Het is bijvoorbeeld niet nodig om te investeren in nieuwe camera’s; het DPS kan gebruik maken van reeds aanwezige camerasystemen. Wel is het DPS afhankelijk van een internetverbinding, die zowel aan de server als aan elke tablet is aangesloten. Vanwege de beveiliging kan een DPS-tablet alleen met het vaste, lokale netwerk worden verbonden, waarop ook de server is aangesloten.

De installateur van de reeds aanwezige beveiligingscamera’s kan de DPS-hardware aansluiten en ervoor zorgdragen dat deze gevoed wordt met de camerabeelden van de brandstofpompen. 

Share this Post